Diacritice românești în Windows XP și Windows Vista sau Windows 7

Manifestarea problemei

Să luăm drept exemplu un scenariu de utilizare ilustrat cu niște capturi de ecran. Sunt un utilizator care scrie textele în română folosind diacritice. Așa că, imediat după ce am instalat Windows Vista, vreau să activez suportul pentru tastaturi românești. Vreau să am diacritice și să le pot introduce de la tastatura mea.

Notă: Nu am o tastatură românească, ci una americană. Dar îi pot spune sistemului: vreau ca tastatura mea să se comporte ca una românească. Cu alte cuvinte, tastatura mea americană va “emula” o tastatură românească.

Așa că merg imediat în Control Panel, caut ceva cu Change Keyboards…, apare o fereastră și încă o dată Change Keyboards…. Dacă nu am deja o tastatură Romanian acolo, clic pe butonul Add și ajung repede la lista de tastaturi pe care le poate emula Windows Vista/7. Caut la Romanian și – surpriză – sunt mai multe feluri de tastaturi românești. O aleg pe cea Standard și curând pot tasta cu diacritice.

Public textele mele pe Web și – altă surpriză – unii utilizatori nu văd bine textele. Mai exact, uneori văd pătrățele în loc de ș(ș) și ț(ț). Neplăcut.

Cauza acestei probleme

Pe scurt, o incompatibilitate între fonturi. Mai exact, între cele prezente în Windows Vista/7 și versiuni anterioare de Windows. Sau Internet Explorer 7/8/9 și versiuni anterioare de Internet Explorer.

De fapt, această incompatibilitate a fost generată de lipsa – până în 1999 – a unui standard românesc referitor la redarea pe ecran sau în tipografii a caracterelor buclucașe. Până la acea dată (și o vreme după aceea), lipsa standardului a fost rezolvată prin folosirea unor diacritice nu tocmai corecte, dar apropiate.

La data apariției standardului românesc pentru diacritice, Windows XP era “pe bancul de lucru”. Așa că sistemul de operare nu a inclus acest standard în fonturile sale, ci a folosit niște diacritice “de împrumut”, turcești. Windows Vista a implementat corect, conform standardului, literele românești – dar ce te faci că ele nu sunt prezente în fonturile versiunilor anterioare ale softurilor Microsoft?

În imaginea din stânga, vedeți două reprezentări foarte apropiate ale diacriticelor românești în cauză. Dar numai cele din rândul de sus sunt corecte din punct de vedere al standardului românesc. Cele de jos erau folosite până acum pentru a acoperi lipsa acestui standard, dar nu tocmai corecte. Corect este cu virgulă sub literă, nu cu sedilă.

Domnul Cristian Secară descrie detaliat și mai bine documentat problema standardului și a diacriticelor pe site-ul său – clic aici. Tot dânsul dă detalii și despre fonturile care suportă standardul românesc – clic aici. De fapt, mare parte din informațiile cuprinse aici sunt inspirate din articolele dânsului. Recomandăm citirea acestor articole celor care vor să afle mai multe detalii.

Posibile rezolvări

Incorect dar funcțional
Dacă scrieți texte în românește cu Windows Vista sau Windows 7, puteți folosi ca alternativă tastatura Romanian Legacy în loc de Romanian Standard. Textele vor arăta bine cu fonturile mai vechi din versiuni anterioare de Windows. Dar nu veți scrie corect, conform standardului!

Cu adevărat românește
Dacă standardul românesc tot a fost implementat în fonturile noi, bine ar fi ca textele să fie scrise cu diacriticele standard, corecte. Utilizatorii care nu le pot vedea pe ecrane, pot să descarce actualizările de fonturi pe care Microsoft le-a pus la dispoziție. Sfaturile noastre ar fi:
European Union Expansion Font Update
La centrul de download, Microsoft a pus la dispoziție pentru descărcare un pachet de fonturi (din cele mai uzuale) care implementează corect cele două diacritice românești. Instalarea fonturilor ar trebui să rezolve problema redării celor două caractere.
Internet Explorer
Cea mai nouă versiune a browser-ului Web Microsoft. Pe lângă multe alte funcționalități noi și probleme pe care le rezolvă, pachetul browser-ului ar putea conține actualizările de fonturi necesare pentru redarea corectă a paginilor scrise în românește.

E posibil să regăsiți mai multe sfaturi utile și legături către resurse și pe site-ul domnului Cristian Secară, referit mai sus.

Succes!

http://www.microsoft.com/Romania/Diacritice.aspx

http://www.secarica.ro/html/ro_kbd_winxp.html