Reglare faruri

Cum trebuie sa bata fazele ?
Faza scurta:
– stanga: 0 grade longitudinal, 25-30 m
– dreapta: 15 grade dreapta fata de ax longitudinal, 30-35 m,
Faza lunga: 50 m.

Am facut rost de ghidul atasat si m-am apucat de treaba aseara. Am cautat o poarta de garaj, o ruleta,o rigla, o cumpana folosita in constructii, o creta, vreo 2 pietre si am imprumutat un set de chei in imbus. Avand in vedere ca a fost prima data cand reglam farurile am zis sa urmez exact pasii din ghid. Am masurat cei 7,5 metri (25 ft) de la perete, am marcat aceasta distanta si m-am dus cu masina pana la cativa cm de perete. Acolo am marcat un punct ce reprezenta mijlocul masinii, eu m-am folosit de emblema, l-am notat cu V, si inca 2 puncte din dreptul becurilor de faza mica, pe care le-am marcat cu C. Atentie cum marcati centru becurilor, intrucat Clio nu are marcat pe far cu un punct locul corespunzator centrului becului. Mai bine va uitati intai din fata la far si apoi cu putina pasta corectoare marcati acest centru (pasta va iesi apoi usor daca frecati putin cu degetul). Ideal pentru asta eu as recomanda sa se foloseasca o cumpana de constructii, pentru a nu se marca aiurea punctele pe perete. De corectitudinea marcarii punctelor farurilor pe perete tine reusita intregului proces. Din punctul V se va cobora o dreapta cam 15-20 de cm sau mai mult. Apoi se va cobora din dreptul fiecarui punct C 7.5 cm si se vor marca punctele noi. Cele 2 puncte nou obtinute se vor marca cu B. Apoi se vor uni printr-o dreapta. Daca ati marcat corect atunci distanta intre punctul V si punctele C, respectiv B trebuie sa fie identica.
Apoi mutati masina la linia de 7 metri, pe care eu am facut-o din 2 pietre ca sa le vad mai bine pe intuneric si aprindeti farurile pe faza scurta. Reglajul farurilor trebuie sa fie pe zero acum. Avand in vedere ca zero este reglajul standard, cu o persoana pe locul conducatorului in masina, recomandabil ar fi sa se gaseasca cineva in acest loc, sa fie ceva benzina in rezervor si sa nu fie frana trasa sau altceva, adica se vor lua toate masurile pentru ca masina sa fie perfect dreapta pe strada.
Acum se va trece la reglajul farurilor. Daca se poate ar fi bine ca acum sa scoateti alimentarea farului din stanga. Veti vedea cum fascicolul de lumina va desena o linie dreapta in partea stanga iar in partea dreapta va desena o linie la 45 de grade. Deasupra acestor linii va trebui sa fie mai intuneric. Intersectia acestor doua drepte desenate de lumina va trebui sa coincida cu punctul B din dreapta. Daca nu va coincide se va actiona asupra suruburilor de reglaj.
Suruburile de reglaj este bine sa le cautati cand aveti lumina la indemana. Ele sunt din plastic alb si pentru a actiona asupra lor se folosesc chei tip imbus. Unul din suruburi se afla intre cele 2 becuri iar cel de-al doilea se afla cam in dreptul becului de semnalizare. surubul aflat inte cele 2 becuri regleaza inaltimea fascicolului de lumina (sus-jos) iar cel de langa semnalizare regleaza directia acestuia (stanga-dreapta).
Asadar daca punctul de intersectie al celor 2 drepte desenate de fascicol se afla in afara punctului B se va umbla la reglaje pas cu pas pana la aducerea lui in acest punct. Pentru aducerea in acest punct se va actiona cu cheia imbus asupra suruburilor, pentru a regla in sus se va strange surubul dintre becuri iar pentru a regla in jos se va desface. Dupa ce vom aduce punctul pe linia BV se va actiona asupra surubului stanga dreapta (aici n-am avut nevoie, asa ca nu stiu sensurile) intr-o parte sau in alta pana se va aduce punctul pana va fi exact pe punctul B. si gata. apoi se va deconecta farul din dreapta pentru a nu fi jenati de fascicole nenencesare.
Se alimenteaza apoi farul din stanga si se repeta operatiile.

Atentie pentru cei care au bateria veche (slaba). Daca reglajul dureaza mai mult ca timp este bine sa se mai porneasca motorul din cand in cand, farurile consuma mult.

Uite si un fisier atasat